Fotovoltaika ohřívá i vodu

Williams Brown

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolor, alias aspernatur quam voluptates sint, dolore doloribus voluptas labore temporibus earum eveniet, reiciendis.

Tags


Zatím zde není žádný obsah k zobrazení.


Ohřev užitkové vody bývá v některých domácnostech jedním z klíčových bodů, které se podílejí na vysokých výdajích v rodinném rozpočtu. Představte si dvougenerační dům, kde žije například devět osob. V přízemí bydlí dva prarodiče s postiženým synem, který je upoután na invalidní vozík, a v prvním patře obývají tamní prostory mladí – rodina se čtyřmi dětmi, z nichž dvě jsou již v dospívajícím věku. Devět osob v domě již spotřebuje poměrně značné množství vody a také energie pro její ohřev. Jsou tu proto instalovány čtyři bojlery, aby byl dostatek teplé vody pro každého v průběhu celého dne. Živitel rodiny navíc pracuje v noci častokrát z domova, tak si tu a tam dopřeje vydatnější sprchu třeba i o půlnoci. Rodina také může využívat vířivé vany a pravidelné koupele, jimiž dotyční do organismu doplňují hořčík a některé živiny z léčivých bylin.

solární panely na střeše

S takovýmto přístupem a s dalšími běžnými spotřebiči v domácnosti naroste denní spotřeba elektřiny na deset kilowatthodin, a toto už je rozhodně nezanedbatelná položka, kterou je třeba hradit v pravidelných měsíčních splátkách. Jednoho dne si pak rodina sedne ke kulatému stolu, dají se „hlavy dohromady“ a promyslí se, zda by nebylo vhodné alespoň zauvažovat o domácí fotovoltaické elektrárně.

fotovoltaické panely

FVE kryje vysokou spotřebu elektřiny – fotovoltaiku nemá význam instalovat někam, kde je téměř nulová spotřeba elektřiny. Například pro jednotlivce, který je celý den v zaměstnání, domů se jde pouze vyspat a o víkendech zas vyráží někam do přírody, takže jeho spotřeba elektřiny na den činí pouze půl druhé kilowatthodiny. Jakmile však denní spotřeba elektřiny stoupne nad 7 kWh, tehdy už má význam o fotovoltaice alespoň přemýšlet.

Životnost versus spotřeba – každý, kdo o fotovoltaice uvažuje, měl by mít přehled o tom, zda se zařízení vyplatí i z hlediska životnosti, proto je rozumné zvolit si pro instalaci FVE specializovanou firmu, která provede předběžnou kalkulaci a objasní vám pro váš konkrétní případ vaše možnosti a navrhne také optimální řešení.